Vizsgálati alanyok védelme

A klinikai vizsgálatok pontosan meghatározott, az etikai bizottság által jóváhagyott és a hatóság által engedélyezett vizsgálati terv szerint történnek. A vizsgálat megkezdése előtt a vizsgáló orvos tájékoztatja a vizsgálati alanyt a vizsgálatról, válaszol a kérdéseire.  Az információk az írásos Betegtájékoztatóban is megtalálhatók, amelyet a vizsgálati alany kézhez kap. 

 

Bővebben...

Ki vehet részt klinikai vizsgálatban?

A klinikai vizsgálatok egyik legfontosabb alapelve az önkéntesség.

Általánosságban a jogszabályok szabják meg, hogy ki milyen klinikai vizsgálatban vehet részt. Ezen túlmenően minden klinikai vizsgálatban a vizsgálati tervben részletesen lefektetett bevonási/kizárási kritériumok alapján dől el, hogy kik vehetnek részt benne.

Bővebben...

Mi a klinikai vizsgálat?

A klinikai vizsgálat olyan emberen végzett orvostudományi kutatás, amelynek célja egy gyógyításra szánt hatóanyag tulajdonságainak, hatásainak, illetve az általa kiváltott nem kívánatos hatásoknak a feltárása. A klinikai vizsgálatra, vagyis a hatóanyag emberen történő alkalmazására, természetesen csak szigorú előírások szerint lefolytatott laboratóriumi- és állatkísérletek után kerülhet sor.

Bővebben...